28 martie 2014: Sunt din alt film

Cred ca in ultimele zile am repetat obsesiv propozitia asta. Probabil mai corect ar fi sa spun ca ei sunt din alt film, unul prost. Imi vine extrem de greu sa inteleg cum oameni intregi, nu jumatati, chiar intregi devin pe zi ce trece mai dispusi sa se incovoaie. Devin mai maleabili, devin mai „hai ca merge si asa”.

Un bun prilej este Diaconu vs legea. Citesc zeci de randuri si ma minunez. M-am indoit de propriile mele judecati de zeci de ori. Am revenit am gandit logic, apoi am mai citit, apoi am mai gandit. Am ajuns mereu la aceeasi concluzie intr-un stat modern un om nu poate fi deasupra legii fie el si un actor.

Cel mai socant este sa vezi oameni pe care ii crezi cu capul pe umeri ca zic: „Ei… hai ca n-a furat miliarde, sa mai inchidem un pic ochii!”
Nu are nici cea mai mica relevanta ca ne place sau nu cine conduce o institutie sau alta, esential este ca legea sa fie aplicata si respectata.

Acelasi film prost. Cati Andronescu, in calitate de ministru a dat o ordonanta prin care a eliminat din lege incompatibilitatea pentru care fusese condamnata pe fond. Practic si-a rezolvat dosarul prin modificarea legii. De altfel in dosarele de coruptie, achitarile DNA, sub 10%, au fost datorate modificarilor legale. Din nou aproape nimeni nu s-a isterizat in cazul Cati a lu` Vanghelie.

In Comisia Juridica a Senatului avem un condamnat pentru coruptie. Senatorul Tudor Chiuariu face si desface legi desi el este un penal in sensul pur si dur al legii. Ne agitam o mana de oameni considerati oricum nebuni sau desigur basisti chiar daca taxam constat derapajele locatarului de la Cotroceni.

O femei moare si in timp ce moare este muscata de o haita de caini langa o primarie de sector. Un pic de isterie pe TV. Afla toata lumea ca era un om al strazii. Toata lumea rasufla usurata. E un om al strazii el nu conteaza. Efectiv el nu conteaza nici pentru noi cei din presa nici pentru autoritati.

Daca era… sa zicem un copil, o studenta la medicina. Apoi vine informatia ca avea si o alcoolemie mare. Un nou rasuflu de usurare. Nu erau de vina maidanezii. Sigur ca nu are relevanta ca era un om al strazii sau ca avea o alcoolemie mare. Daca nu ne isterizam ca un om poate sa moara langa o primarie si sa fie mancat de o haita de maidanezi atunci nu stiu pentru ce ar trebui sa ne isterizam. Cineva imi spunea ca nu o sa existe nici un fel de empatie publica. „E un homles, nimanui nu ii pasa de el. Nu e Ionut. O sa vezi ca nu o sa fie nici o isterie”. A avut dreptate. Din nou sunt din alt film.

Intre timp este de o importanta planetara ce miros au basinile lui Becali, Copos sau Gica Popescu in penitenciar.

Despre Atttila Biro

Attila Biro is the co-founder of Context.ro and has been investigating organized crime and corruption for 18 years. He works on international projects with journalists affiliated with the Organized Crime and Reporting Project network. He was part of the RISE Project team, being also the executive director of the platform, during 2017-2020. He has been part of international journalism projects such as the Azerbaijan Laundromat and the Panama Papers. He has published journalistic investigations at Digi24, Gândul.info and Hotnews.ro.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu